Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, kimi basın ve yayın kuruluşlarında, Bakanlıkça taşraya gönderilen talimata nazaran pide, börek, lahmacun üzere eserlerden artık numune alınmayacağı ve bu eserlerde hiçbir tahlil yapılmayacağı biçimindeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı vurgulandı.
Açıklamada, Bakanlıkça yıllık numune alma kontrol programına nazaran, toplu tüketim yerlerinde hem yemek harcından hem de son eserden numune alındığı belirtildi.
Ancak şimdi son eser haline getirilmemiş ve hazırlanmasında zerzevat, kırmızı et, kanatlı eti, balık üzere bileşenler kullanılabilen pide, börek, lahmacun üzere eserlerin harçlarından numune alınmasının vakit zaman yanlış değerlendirmelere sebep olduğuna dikkati çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Pide, lahmacun, börek üzere eserler et eserleri kapsamında değil yemek kategorisinde yer alan eserlerdir. Bu eserlere bitkisel (sebze, meyve) ve hayvansal (kırmızı et, kanatlı eti, balık vb.) bileşenler katılabilmektedir. Hatta tüketici taleplerine nazaran farklı bileşenler de kullanılabilmektedir. Bu nedenle şimdi hazırlık evresinde olan bir besin için kıymetlendirme yapmak yanlış uygulamalara neden olabilmektedir.”
Açıklamada, kelam konusu talimatın, toplu tüketim yerlerinde pide, lahmacun, börek üzere eserlerin harcında kanatlı eti hariç tek tırnaklı ve domuz eti aranmasına dair denetimlere devam edilmesi, son eserde ise tek tırnaklı ve domuz eti dahil tüm denetimlerin yapılması tarafında olduğu bildirildi.
Toplu tüketim yerlerinde tüketicilere sunulan her türlü besin unsurlarının bileşenlerinin denetim görevlilerine ve talep etmeleri durumunda tüketicilere bildirilmesinin zarurî olduğu vurgulanan açıklamada, “Tüketici sıhhatinin en üst seviyede korunmasına yönelik Bakanlığımızca her türlü denetimler aksatılmadan devam edecektir. Kamuoyuna hürmet ile duyurulur.” sözü kullanıldı.